assalamualaikum kawan2!!
entry kali ni khas buat miss tuna dan
readers lain yg nak try buat kuih kastard jagung yg daku buat pd entry lepas ni tau
ni care2 buatnye..actually ade 2 care..
mane2 pun bole..sure jd k? :)
cara 1st
1 silinder nona hoen kwe (kuning) *bnde ni da siap tepung kastard +pewarna kuning. murah je kat kdai. :)
3 cawan air
1/2 cawan gula
1 tin jagung
1 cawan santan
sedikit garam
OR
cara 2nd
1 cawan tepung kastard.
1 tin jagung
5 cawan santan or 3 cawan air dan 1 1/2 cawan santan
1/2 cawan gula
sedikit garam
- campurkan smue bhn dalam kuali or periuk.
- gune api perlahan.
- kacau stiap mase smpi aduan pekat dan berkilat. *mcm kacau dodol..hehe
- klu da ok, tuang dalam loyang.
- sejukkan dalam suhu bilik.
- then klu nak cepat lg, msk dlm peti sjuk.
*tp bkn dlm freezer n make sure da sejukkan dlu pd suhu bilik ye :)
btw, lpas cmpur smue bahan..korg try la rs dlu manisnye mcm korg nak ke x k? :)
p/s: selamat mencoba kawan2!
terima kasih daun keladi :) boleh la cuba pasnie :)
ReplyDelete